Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Şu anda mevcut olan güneş paneli seçeneklerinin çoğu üç türden birine uygundur: monokristal, polikristal (çoklu kristal olarak da bilinir) ve ince film. Bu güneş panelleri, nasıl yapıldıklarına, görünümlerine, performanslarına, maliyetlerine ve her birinin en uygun olduğu kurulumlara göre değişir.

Düşündüğünüz kurulum türüne bağlı olarak, bir seçenek diğerlerinden daha uygun olabilir.

Başlıca güneş paneli türleri

Üç ana güneş paneli türü vardır: monokristal , polikristal ve ince film . Her tipin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır ve kurulumunuza en uygun güneş paneli tipi, kendi mülkünüze özgü faktörlere ve istenen sistem özelliklerine bağlı olacaktır.

Aşağıda, güneş panelleriyle ilgili bazı genel soruları ve endişeleri ve farklı panel türlerinin nasıl farklı özelliklere sahip olduğunu inceleyeceğiz.

Farklı güneş panelleri nelerden yapılmıştır?

Elektrik üretmek için güneş pilleri, ışığı elektriğe dönüştüren yarı iletken bir malzemeden yapılır. Güneş pili üretim sürecinde yarı iletken olarak kullanılan en yaygın malzeme silikondur.

Monokristal ve Polikristal Güneş Panelleri

Hem monokristal hem de polikristal güneş panelleri silikon plakalardan yapılmış hücrelere sahiptir. Monokristal veya polikristal bir panel oluşturmak için, gofretler bir dikdörtgen oluşturmak üzere sıralar ve sütunlar halinde birleştirilir, bir cam levha ile kaplanır ve birlikte çerçevelenir.

Bu tür güneş panellerinin her ikisi de silikondan yapılmış hücrelere sahipken, monokristal ve polikristal paneller silikonun kendi bileşiminde farklılık gösterir. Monokristal güneş pilleri tek, saf bir silikon kristalinden kesilir. Alternatif olarak, polikristalin güneş pilleri, gofretler halinde kesilmeden önce bir kalıpta birlikte eritilen silikon kristallerinin parçalarından oluşur.

İnce Film Güneş Panelleri

Monokristal ve polikristalin güneş panellerinin aksine, ince film paneller çeşitli malzemelerden yapılır . En yaygın ince film güneş paneli türü kadmiyum tellürürden (CdTe) yapılır. Bu tür ince film panel yapmak için üreticiler, güneş ışığını yakalamaya yardımcı olan şeffaf iletken katmanlar arasına bir CdTe katmanı yerleştirir. Bu tür ince film teknolojisi ayrıca koruma için üstte bir cam katmana sahiptir.

İnce film güneş panelleri, monokristalin ve polikristalin panellerin bileşimine benzer olan amorf silikondan (a-Si) da yapılabilir. Bu ince film paneller, bileşimlerinde silikon kullansalar da, katı silikon gofretlerden oluşmazlar. Aksine, cam, plastik veya metal üzerine yerleştirilmiş kristal olmayan silikondan oluşurlar.

Son olarak, Copper Indium Gallium Selenide (CIGS) panelleri bir başka popüler ince film teknolojisi türüdür. CIGS panelleri, iki iletken katman (yani cam, plastik, alüminyum veya çelik) arasına yerleştirilmiş dört öğenin tamamına sahiptir ve elektrotlar, elektrik akımlarını yakalamak için malzemenin önüne ve arkasına yerleştirilir.

Güneş enerjisi tasarrufu potansiyelinizi anında tahmin edin!

Farklı güneş paneli türleri neye benziyor?

Malzemelerdeki ve üretimdeki farklılıklar, her bir güneş paneli türü arasında görünümde farklılıklara neden olur:

Monokristal Güneş Panelleri

Siyah hücreli bir güneş paneli görürseniz, büyük olasılıkla monokristal bir paneldir. Bu hücreler, ışığın saf silikon kristal ile etkileşimi nedeniyle siyah görünür.

Güneş pillerinin kendisi siyah iken, monokristal güneş panelleri arka levhaları ve çerçeveleri için çeşitli renklere sahiptir. Güneş panelinin arka tabakası çoğunlukla siyah, gümüş veya beyaz olurken, metal çerçeveler tipik olarak siyah veya gümüştür.

Polikristalin Güneş Panelleri

Monokristal güneş pillerinin aksine, polikristalin güneş pilleri, hücredeki silikon parçalarını saf bir monokristal silikon levhadan farklı bir şekilde yansıtan ışık nedeniyle kendilerine mavimsi bir renk tonuna sahip olma eğilimindedir.

Monokristaline benzer şekilde, polikristalin paneller, arka levhalar ve çerçeveler için farklı renklere sahiptir. Çoğu zaman, polikristalin panellerin çerçeveleri gümüştür ve arka tabakalar ya gümüş ya da beyazdır.

İnce film Güneş Panelleri

İnce film güneş panelleri söz konusu olduğunda en büyük farklılaştıran estetik faktör, teknolojinin ne kadar ince ve düşük profilli olduğudur. Adından da anlaşılacağı gibi, ince film paneller genellikle diğer panel tiplerinden daha incedir. Bunun nedeni, panellerin içindeki hücrelerin, monokristal ve polikristalin güneş panellerinde kullanılan kristal plakalardan yaklaşık 350 kat daha ince olmasıdır.

İnce film hücrelerinin kendileri geleneksel güneş pillerinden çok daha ince olabilirken, tüm ince film panelinin kalın bir çerçeve içeriyorsa, monokristal veya polikristal bir güneş paneline kalınlıkta benzer olabileceğini akılda tutmak önemlidir. Bir çatının yüzeyine olabildiğince yakın olan yapışkan ince film güneş panelleri vardır, ancak 50 milimetre kalınlığa kadar çerçevelere sahip daha dayanıklı ince film paneller vardır. 

Renk söz konusu olduğunda, ince film güneş panelleri, yaptıklarına bağlı olarak hem mavi hem de siyah tonlarda olabilir.

İki yüzeyli güneş panelleri nedir?

İki yüzeyli güneş panelleri , güneş ışığını panelin hem önünden hem de arkasından yakalayabilir, böylece karşılaştırılabilir boyuttaki geleneksel güneş panellerinden daha fazla elektrik üretir. Pek çok iki yüzlü güneş paneli, güneş ışığının panelden geçebilmesi, yer yüzeyinden yansıması ve panelin arka tarafındaki güneş hücrelerine doğru yukarı doğru geri yansıması için şeffaf bir arka levhaya sahip olacaktır. Bu güneş panelleri tipik olarak monokristal güneş pilleri ile üretilir, ancak polikristalin çift yüzeyli güneş panelleri de mevcuttur.

Güneş paneli gücü ve verimlilik değerleri

Her bir güneş paneli türü, üretebileceği güç miktarına göre değişir.

Yüksek Verim

Monokristal ve polikristal güneş panelleri

Tüm panel türleri arasında, monokristalin tipik olarak en yüksek verimlilik ve güç kapasitesine sahiptir. Monokristal güneş panelleri yüzde 20’den daha yüksek verimliliklere ulaşabilirken, polikristalin güneş panelleri genellikle yüzde 15 ila 17 arasında verime sahiptir.

Monokristal güneş panelleri, yalnızca verimlilikleri nedeniyle değil, aynı zamanda daha yüksek watt modüllerine sahip oldukları için diğer panel türlerinden daha fazla güç üretme eğilimindedir. Çoğu monokristal güneş paneli 300 watt’tan (W) fazla güç kapasitesine sahiptir, hatta bazıları şu anda 400 W’ı bile aşmaktadır. Öte yandan Polikristalin güneş panelleri daha düşük watt değerlerine sahip olma eğilimindedir.

Bu, monokristal ve polikristal güneş panellerinin fiziksel olarak aynı boyutta olmadığı anlamına gelmez – aslında, her iki güneş paneli türü de 72 veya 96 hücre varyantlı 60 silikon hücre ile gelme eğilimindedir (genellikle büyük ölçekli kurulumlar için) . Ancak aynı sayıda hücreyle bile, monokristal paneller daha fazla elektrik üretme kapasitesine sahiptir.

Daha Düşük Verimlilik

İnce film güneş panelleri, monokristalin veya polikristalin çeşitlerinden daha düşük verimlilik ve güç kapasitelerine sahip olma eğilimindedir. Verimlilik, hücrelerde kullanılan özel malzemeye göre değişecektir, ancak genellikle yüzde 11’e yakın verimliliklere sahiptirler.

Standartlaştırılmış 60, 72 ve 96 hücre varyantlarında gelen monokristal ve polikristalin güneş panellerinin aksine, ince film teknolojisi tek tip boyutlarda gelmez. Bu nedenle, bir ince film panelden diğerine güç kapasitesi büyük ölçüde fiziksel boyutuna bağlı olacaktır. Genel olarak konuşursak, monokristal veya polikristal güneş panelinin fit kare başına güç kapasitesi, ince film panel teknolojisini aşacaktır.

Herhangi bir güneş panelinde 96’dan fazla hücre var mı?

60, 72 veya 96 hücreli paneller kadar yaygın olmasa da, bazı güneş paneli üreticileri yarı kesilmiş hücreli güneş panelleri üretiyor ve bu da paneldeki güneş pillerinin sayısını esasen iki katına çıkarıyor. Yarı kesilmiş güneş pilleri , bir lazer kesici kullanılarak ikiye kesilmiş monokristal veya polikristal güneş hücreleridir. Güneş pillerini ikiye bölerek, güneş panelleri verimlilik ve dayanıklılık açısından marjinal kazanımlar elde edebilir.

Farklı güneş paneli türlerinin değişen maliyetleri vardır

Üretim süreçleri monokristal, polikristal ve ince film arasında farklılık gösterir; bu nedenle, her panel türü farklı bir fiyat etiketi ile birlikte gelir.

Daha Yüksek Maliyet

Monokristal güneş panelleri

Tüm güneş paneli türleri arasında, monokristal paneller muhtemelen en pahalı seçenek olacaktır. Bu, büyük ölçüde üretim sürecinden kaynaklanmaktadır – güneş pilleri tek bir silikon kristalden yapıldığından, üreticiler bu kristalleri oluşturma maliyetlerini üstlenmek zorundadır. Czochralski işlemi olarak bilinen bu işlem, enerji yoğun ve israf edilmiş silikonla sonuçlanıyor (daha sonra polikristal güneş pilleri üretmek için kullanılabilir).

Orta Maliyet

Polikristalin güneş panelleri

Polikristalin güneş panelleri tipik olarak monokristal güneş panellerinden daha ucuzdur. Bunun nedeni, hücrelerin tek, saf bir silikon kristalinden ziyade silikon parçalarından üretilmesidir. Bu, çok daha basit bir hücre üretim sürecine izin verir, böylece üreticiler ve nihayetinde son kullanıcılar için daha az maliyetlidir.

En Düşük Maliyet

İnce film güneş panelleri için ne ödeyeceğiniz büyük ölçüde ince film panelin türüne bağlı olacaktır; CdTe genellikle üretimi en ucuz güneş paneli türüdür, CIGS güneş panelleri ise hem CdTe hem de amorf silikondan çok daha pahalıdır.

Panelin maliyetine bakılmaksızın, ince film güneş paneli kurulumunun toplam maliyeti, ek işçilik gereksinimleri nedeniyle bir monokristal veya polikristal güneş paneli sistemi kurmaktan daha düşük olabilir. İnce film güneş paneli kurulumları daha az emek gerektirir çünkü daha hafiftirler ve daha manevra kabiliyetine sahiptirler, bu da montajcıların panelleri çatılara taşımasını ve yerinde sabitlemesini kolaylaştırır. Bu, genel olarak daha ucuz bir güneş enerjisi kurulumuna katkıda bulunmaya yardımcı olabilecek daha düşük işçilik maliyetleri anlamına gelir.

Kurulumunuz için En Iyi Panel Türü

Sisteminiz için istediğiniz güneş paneli türünü seçerken, kararınızın çoğu mülkünüzün ve durumunuzun özelliklerine bağlı olacaktır. Monokristal, polikristalin ve ince film panellerin her birinin kendi avantajları ve dezavantajları vardır ve ilerlemeniz gereken çözüm, mülkünüze ve güneş enerjisi projesi için hedeflerinize bağlıdır.

Güneş panelleri için geniş alana sahip mülk sahipleri, daha düşük verimlilikte, daha düşük maliyetli polikristal paneller kurarak önceden tasarruf edebilir. Kullanılabilir alanınız sınırlıysa ve elektrik faturası tasarrufunuzu en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, bunu yüksek verimli, monokristal güneş panelleri kurarak yapabilirsiniz. İnce film paneller söz konusu olduğunda, geleneksel güneş ekipmanlarının ek ağırlığını kaldıramayan geniş, ticari bir çatıya monte ediyorsanız, bu tür güneş panelini seçmek en yaygın olanıdır. Bu tür çatılar, ince film panellerin daha düşük verimliliklerini de sağlayabilir çünkü bunları yerleştirmek için daha fazla alana sahiptirler. Ek olarak, ince film paneller bazen karavanlar veya tekneler gibi taşınabilir güneş enerjisi sistemleri için yararlı bir çözüm olabilir