Güneş Paneli Sistemleri Nasıl Çalışır?

1954’te Bell Telephone’daki bilim adamları, kumda bulunan bir element olan silikonun güneş ışığına maruz kaldığında bir elektrik yükü oluşturduğunu keşfettiler. Bu keşif, güneşin enerjisini yakalayan ve elektriğe dönüştüren güneş pillerinin geliştirilmesine yol açtı. O zamandan beri teknoloji gelişti ve güneş enerjisi sistemleri artık Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ev sahipleri, işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için inanılmaz derecede çekici finansal faydalar sağlıyor.

Güneş panelleri sayesinde tükenmez bir güç kaynağına- güneşe erişimimiz var. Gün boyunca güneş panellerinizdeki hücreler güneş ışığından gelen enerjiyi emer. Hücrelerdeki devreler bu enerjiyi toplar ve doğru akım (DC) elektriğine dönüştürür. DC elektrik, çoğu ev ve işyeri tarafından kullanılan alternatif akım (AC) elektriğe dönüştürmek için invertör adı verilen bir cihazdan geçirilir. Bu elektriği evinizde kullanabilir, güneş pili ile saklayabilir veya şebekeye geri gönderebilirsiniz.

Güneş enerjisi tasarrufu potansiyelinizi anında tahmin edin!

Güneş paneli şeması: güneş panelleri şebekeye nasıl bağlanır?

güneş panelleri şebekeye nasıl bağlanır

Bir güneş paneli sistemini hangi bileşenler oluşturur?

Solar PV sistemlerinin dört ana bileşeni vardır:

  1.  Güneş fotovoltaik panelleri (“güneş panelleri”)

  2.  İnvertörler

  3.  Raf ve montaj sistemi

  4.  Performans izleme sistemleri

Güneş paneli

Solar paneller

Güneş panelleri, güneşin enerjisini toplar ve elektriğe dönüştürür. Bir güneş paneli sisteminin önemli bir bileşenidir. Günümüzde en yaygın olarak bulunan paneller,  poli-kristal veya mono-kristal güneş panelleridir .

Poli- ve mono-kristal paneller arasındaki temel farklar verimlilik ve maliyettir. Tipik olarak, mono-kristal paneller, poli-kristal panellerden daha verimlidir (ve dolayısıyla daha pahalıdır).

Tüm paneller eşit oluşturulmamıştır: Güneş paneli seçenekleriniz nasıl değerlendirilir?

Eviniz ve cüzdanınız için doğru güneş panellerini bulmak için, ürün kalitesi, dayanıklılık ve uzun vadeli performans dahil olmak üzere akılda tutulması gereken çeşitli kriterler vardır. Solar için EnergySage Satın Alma Kılavuzunda güneş panellerinin nasıl değerlendirileceği hakkında daha fazla bilgi edinin   .

Mikro invertör ve dizi: invertör teknolojisi güneş panelleriyle nasıl çalışır?

Güneş Invertörü

İnvertörler

Güneş panellerinizdeki hücreler güneşin enerjisini toplar ve doğru akım (DC) elektriğine dönüştürür. Ancak çoğu ev ve işyeri alternatif akım (AC) kullanır. İnvertörler, DC elektriği panellerinizden kullanılabilir AC elektriğe dönüştürür. Üç temel güneş invertörü türü vardır.

Dizi (veya merkezi) invertör: Tüm güneş paneli dizinizi elektrik panelinize bağlamak için tek bir invertör kullanılır. Dizi inverterler genellikle en ucuz inverter seçeneğidir ve tarihsel olarak en yaygın kullanılan inverter tipi olan çok dayanıklı bir teknolojidir. Her bir invertöre birden fazla panel dizisi bağlanabilir, ancak bir dizideki panellerden birinden elektrik üretimi düşerse (gölgeleme nedeniyle olabileceği gibi), tüm dizinin performansını geçici olarak düşürebilir.

Mikro invertörler: Mikro invertörleri  seçerseniz, her bir panelin üretimi en üst düzeye çıkarmasına olanak tanıyan her bir güneş paneline bir tane kurulacaktır. Panellerinizden bazıları günün farklı saatlerinde gölgelendirilmişse veya hepsi aynı yöne bakacak şekilde kurulmamışsa, mikro invertörler performans sorunlarını en aza indirecektir. Mikro invertörlerin maliyeti, dizi inverterlerin maliyetinden daha yüksek olma eğilimindedir.

Güç optimize ediciler: Güç iyileştiricileri  kullanan sistemler, mikro invertör ve dizi invertör sistemlerinin bir melezidir. Mikro invertörler gibi, güç optimize ediciler de her panele kurulur. Ancak, güneş panellerinden gelen DC elektriği AC elektriğe dönüştürmek yerine, optimize ediciler DC elektriği merkezi bir invertöre göndermeden önce “şartlandırır”. Mikro invertörler gibi, bir veya daha fazla panel gölgeli olduğunda veya paneller farklı yönlere bakacak şekilde monte edildiğinde iyi performans gösterirler. Güç optimizasyon sistemleri, dizi inverter sistemlerinden daha pahalı, ancak mikro invertör sistemlerinden daha ucuzdur.

Raf ve Montaj Sistemleri

Güneş panellerinizi çatınıza veya zemine yapıştırmak için raf ve montaj sistemleri kullanılır. Ayrıca, panellerinizi güneş ışınlarını yakalamak için en uygun açıda konumlandırmanıza da olanak tanır.

En iyi performans için, güneş panelleri güneye bakmalı ve 30 ila 45 derece arasında bir açıyla kurulmalıdır (ekvatordan ne kadar uzakta olduğunuza bağlı olarak). Doğuya veya batıya bakan ve beş derece veya daha fazla eğim açısına sahip paneller yine de iyi çalışacak, ancak ideal koşullar altında kurulanlardan yüzde 10 ila 20 daha az elektrik üretecektir.

İki Ayak türü vardır sabit bağlar paneller sabit kaldığı, ve  iz bağlar o gün (tek eksenli parça bağlar) sırasında gökyüzünde hareket ederken güneşi “follow” ve değişimi esnasında paneller izin mevsimler (çift eksenli palet yuvaları). Palet montajları yalnızca zemine monte edilen paneller için uygundur  .

Sabit ve Ray montaj sistemleri arasındaki fark

Sabit montajlar daha ucuzdur ve panellerinizi çatınıza monte ediyorsanız tek seçenektir. Ray montajları  daha maliyetlidir, ancak panellerinizin elektrik üretimini yüzde 30 veya daha fazla artırmanıza izin verir.

Ek maliyetleri ve artan bakımları nedeniyle, ray montajları, sınırlı alana sahip olduğunuz ve sınırlı sayıda güneş panelinden elektrik üretimini en üst düzeye çıkarmak istediğiniz durumlar için en uygunudur.

Performans Izleme

Performans izleme sistemleri

Performans izleme sistemleri size güneş paneli sisteminizin performansı hakkında detaylı bilgi sağlar. Bir izleme sistemi ile sisteminizin ürettiği elektrik miktarını saatlik olarak ölçebilir ve takip edebilirsiniz.

Bazı güneş enerjisi tesisatçıları bir izleme sistemi kurmak için ekstra ücret alırken, güneş panellerinizin ömrü boyunca önemli bir değer sağlayabilir. İzleme sistemleri, güneş paneli sisteminizin elektrik üretimini (ve dolayısıyla finansal getirilerini) en üst düzeye çıkarmanızı sağlamak için herhangi bir performans sorununu belirlemenize yardımcı olur.

İki tür izleme sistemi vardır:

Yerinde izleme:  İzleme cihazı fiziksel olarak mülkünüzde bulunur ve üretilen elektrik miktarını kaydeder. Uzaktan izleme: Solar PV sisteminiz, performans verilerini çevrimiçi olarak veya bir mobil cihazla erişebileceğiniz bir izleme hizmetine iletir.